Honfoglalás Újpalotán

Honfoglalás Újpalotán

Szociográfia – Kosssuth, 1978

Egy új lakótelepre nagyon sokfelől érkeznek a lakók, sokféle szokásrendszerrel, eltérő életvitellel. Bekerülnek egy nagy ház panelfalai közé, egyforma méretű lakásokba, pontosan szabályozott ritmusú világba. A lakásokban jól hallani, mi történik a szomszédban, a „szoros testközelség” ablakot nyit egymás életére, a családoknak nincs és nem is lehet titka egymás előtt. A lakótelep ritmusa kényszerítő: hétköznap reggel hattól nyolcig csúcsforgalom a fürdőszobában, délután hatkor vacsora, utána tévézés. Vasárnap késői kelés, délelőtt ebédkészítés, délután pihenés, este pedig ismét tévénézés.

Aki nem alkalmazkodik a többség időbeosztásához, szélmalomharcot kell vívnia a szomszédból átszűrődő hangokkal, zajokkal. Nem célszerű például a tévé esti főműsoridejében olvasással próbálkozni, hiszen a szomszédban úgyis a képernyő előtt ülnek, és a Barátok közt nézik. Ha nem, az még rosszabb, mert más szereplők hallatszanak jobbról és mások balról. Mindenesetre, sok bosszúságot takaríthat meg magának, aki nem sérti meg a telepi élet rendjét.
Amikor egy házba beköltöznek a különféle körülmények közül érkező lakók, elkezdődik az egymáshoz csiszolódás folyamata. A lakótelepi normákhoz való alkalmazkodás könnyebb azoknak, akik bérházból, s nehezebb azoknak, aki különálló, kertes lakásból jöttek. Az életformaváltás annál nehezebb, minél jobban eltér az új környezet a régitől. Megtanulni új körülmények között élni – ez senkinek sem könnyű feladat.

Talán azoknak a családoknak a legnehezebb a lépésváltás, akik eddig a legmostohább körülmények között éltek, s minden átmenet nélkül kerültek az új lakásba. Elsősorban azért, mert a régi, rossz környezetben megromlott az egészségi állapotuk, de azért is, mert e családok gondja nem oldódott meg azzal, hogy új lakásba, rendezett körülmények közé költöztek. Sok esetben még csak rosszabbodott a helyzetük, hiszen jó néhányuk erején fölüli megterhelést vállalt. A drasztikusan megemelkedett rezsi-költségekhez gyakran hozzá kell számítani az új bútorvásárlásból származó OTP-törlesztéseket is. A család jövedelme nem változik, a kiadások viszont megsokszorozódnak, így könnyen fölborulhat a családi költségvetés…

A korabeli, Újpalotáról készült filmhíradók képeit beragyogta a napfény, szép összeállítások jelentek meg a magazinokban boldog családokról, akik új életet kezdtek az új falak és bútorok között. Minden kényelmes, tiszta és világos. Életre kel az „új falak között új életforma született” mítosz, az álom luxuskivitelben életérzés. A könyv írása során a sok nyomorúságos előtörténetet végighallgatva először magam is hajlottam rá, hogy azzal, amikor a lakók az egészségtelen, testet-lelket nyomorító környezetből új lakásba költöztek, vége a történetnek. De aztán, nem is annyira a lépésváltás botladozásaiból, inkább a mozdulatok, a mondatok mélyén fölsejlő repedésekből arra a következtetésre jutottam, hogy ilyen egyszerűen mégsem zárható le a honfoglalás krónikája. Érdemes lesz megkeresni az új lakás színei és hangulatai mögött fölsejlő árnyékokat; nem árt bepillantani a békés idill kulisszái mögé is.

Beleolvasok (PDF)

Online megrendelem